L’Ajuntament ja disposa de l’estudi dels 300 grafits del Castell

31 d'octubre de 2016


Es tracta d’un treball que ha elaborat la Diputació de Barcelona i que documenta totes les troballes a les parets durant tot el procés de restauració de l’edifici. En el context de les Jornades Europees de Patrimoni ja es va fer una primera tongada de visites guiades a l’interior del Castell

 

Entrevista a David Galí, historiador de la Diputació de Barcelona

 

L’Ajuntament ja disposa de l’estudi dels 300 grafits del Castell. Es tracta d’un treball que ha elaborat la Diputació de Barcelona i que documenta totes les troballes a les parets durant tot el procés de restauració de l’edifici. En el context de les Jornades Europees de Patrimoni ja es va fer una primera tongada de visites guiades a l’interior del Castell. En aquella ocasió Ràdio Cubelles vam poder parlar amb en David Galí, historiador de la Diputació de Barcelona i una de les persones que han treballat en l’estudi dels grafits.

 

Fins l’última reforma del Castell, els únics grafist que s’havien trobat eren a les golfes. Un lloc que malauradament encara no es pot obrir al públic. En l’última intervenció coordinada per la Diputació de Barcelona es va optar per recuperar amb els estils de l’època tota la planta noble. Allà de manera en principi inesperada és on van aparèixer més grafits, alguns de dimensions considerables, segons ha explicat David Galí, historiador del departament de patrimoni arquitectònic de la Diputació.

 

Un cop van culminar les feines de reforma i van començar les tasques per poder oferir visites guiades, la Diputació es va posar a estudiar els nous grafits. L’aparició de més grafits a banda de les golfes ha fet variar les primeres hipòtesis, tal com ha explicat l’historiador David Galí.

 

De les noves conclusions que s’han extret dels nous grafits, els historiadors destaquen que al segle 18 l’edifici tenia més la funció com de magatzem de gra i de recollida de tributs que no pas d’habitatge. Hi ha marcatges i comptes a les parets que ho corroboren. De fet, els historiadors creuen que en aquella època al Castell no hi van viure ni els marquesos ni cap família de manera regular ja que no haguessin permès que es guixessin les parets de la manera que s’observa. Dels dibuixos nous que s’han descobert, hi ha dues peces que són més espectaculars per les seves dimensions i els seus detalls, tal com ha explicat David Galí, historiador de la Diputació.

 

En l'estudi es determina que els grafits són un valuós testimoni dels esdeveniments succeïts al castell durant el segles XVIII, on és dubtosa la presència d'uns masovers de forma permanent i més difícilment, dels propietaris, que tenien els seus interessos fora de Cubelles.

 

En diferents períodes d'aquella època, al castell s'hi van hostatjar soldats de tropes espanyoles d'origen castellà i europeu i també van passar-hi algunes persones de Cubelles que van deixar-hi la seva empremta a les partes de l'edifici. L'interès d'aquest conjunt gràfic singular transcendeix l'àmbit de la societat cubellenca de l'època per introduir-se en un context històric, econòmic, polític i social en el qual estava immersa Catalunya durant el segle XVIII.

 

Ara aquest estudi que recopila els 298 grafits del Castell de Cubelles ja està en mans de l’Ajuntament, que podrà utilitzar-lo per tal d’informar a les persones que visitin l’interior de l’edifici en un futur proper.

 


  • ALCALDESSA RESPON
  • L'informatiu
  • RÀDIO A LA CARTA
  • canal you tube
  • col·labora
  • Butlletins correu
  • des de 1981
  • ELECCIONS MUNICIPALS 2023
  • ESPECIAL BIBLIOTECA
  • història eleccions 1970-2019
  • paulina 100 anys
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles