L’activitat “Vols ser arqueòleg per un dia” apropa els descobriments del jaciment de la Mota

3 de febrer de 2020


Més d'una trenta persones han participat en els treballs d'excavació sota la supervisió dels arqueòlegs de la cooperativa Arqueovitis

Més d’una trentena de persones han participat aquest diumenge del taller “Arqueòleg per un dia”.  Repartits en quatre grups, els arqueòlegs han distribuït als participants de l’activitat en seccions d’excavació, neteja i laboratori amb l’objectiu d’apropar el treball diari d’un arqueòleg. 

 

Els participants han participat en els treballs d'excavació sota la supervisió dels arqueòlegs de la cooperativa Arqueovitis, que els han explicat el procés d’excavació, i els han guiat en la investigació posterior que es fa sobre el què es localitza al jaciment. En aquest sentit, Dani López, arqueòleg de la cooperativa Arqueovitis que està al capdavant de les excavacions ha posat en valor una de les tasques que menys es veu com és el de neteja, classificació i extracció de tota la informació que donen les restes arqueològiques per conèixer com vivien els avantpassats.

Ràdio Cubelles ha pogut parlar amb alguns dels participants d’aquest taller. Curiosament molts dels entrevistats viuen al costat del jaciment i estan molt interessats en conèixer la seva història.

La majoria dels participants han coincidit a dir que la tasca "ha estat molt gratificant" i que "cal cuidar i protegir el patrimoni".

En definitiva, el conjunt de participants s'han endut a casa "bones experiències i sensacions"; i han valorat "molt positivament haver pogut fer d'arqueòlegs per un dia". 

L'Ajuntament i la cooperativa Arqueovitis també han fet "un balanç positiu dels tallers d'arqueologia" i han anunciat "la voluntat de programar noves activitats al jaciment". La regidora de Patrimoni Local, Alejandra Corvillo i l’alcaldessa, Rosa Fonoll han valorat d'aquesta manera l’activitat.

 

La recollida de material i els treballs d’excavació realitzats fins el moment indiquen que la Mota de Sant Pere conserva sota terra una gran ciutat portuària ibèrica que tindria més d'una hectàrea i mitja. Dani López ha explicat quins són els indicis obtinguts fins el moment en les excavacions al jaciment.

Entre d'altres coses, Dani López, arqueòleg de la cooperativa Arqueovitis en una entrevista a Ràdio Cubelles també ha parlat d’una de les darreres troballes. En aquesta segona campanya d’excavacions al jaciment han trobat una llavor de raïm que fa indicar que en el segle IV aC es consumia raïm, vi i es plantava vinya. Amb aquesta nova troballa esperen poder reconstruir de mica en mica la cultura culinària dels avantpassats que van viure al jaciment.

Dani López ha parlat d’algunes de les troballes que s’han trobat aquest diumenge per part dels participants del taller.

La voluntat és seguir fent noves jornades al jaciment ibèric. 

Segons ha avançat Dani López, la previsió es que "aquesta segona campanya d’excavacions es tanqui entre finals d’aquesta setmana i la que ve". I que "en les properes setmanes es disposi dels resultats de l’estudi del georadar realitzat la setmana passada". Un cop tancada la segona campanya es vol programar una presentació pública per donar a conèixer les noves troballes del jaciment

Ràdio Cubelles oferirà aquest divendres dins el programa educatiu "Fem País" un reportatge amb totes les entrevistes realitzades durant L'activitat “Vols ser arqueòleg per un dia”, impartida el passat diumenge, 2 de febrer.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC © Radio Cubelles
  • Carrer Colom, 7
  • 08880 Cubelles