28 d'octubre de 2021
El panellet més venut continua sent el clàssic de pinyons, però els pastissers també innoven amb nous sabors, panellets quadrats o formes relacionades amb Halloween
El Gremi de Pastisseria de Barcelona espera amb optimisme la celebració de la Castanyada 2021 i preveu recuperar les vendes de panellets artesans d’abans de la pandèmia. La celebració de Tots Sants de 2020 va seguir marcada pel Covid, amb restriccions tant de mobilitat com de participants en trobades que van afectar les vendes.
Segons Elies Miró, president del Gremi, “amb la retirada de les últimes restriccions el sector respira i torna l’optimisme. Ha estat un any i mig difícil, com en molts altres àmbits, però ara podem dir que la majoria hem tornat a la normalitat en vendes. Evidentment, no és una recuperació regular, perquè hi ha zones, com la ciutat de Barcelona, on molts negocis encara estant afectats per la falta de turisme”. Sobre la Castanyada 2021, Miró és optimista: “serà la primera diada sense cap restricció des de Nadal de 2019, hi ha moltes ganes de trobar-se i de celebrar, i una renovada valorització del producte artesanal i fet amb producte d’aquí. Tot això fa que els pastissers ens mirem el futur amb molt més optimisme.”
El Gremi calcula que, durant els 15 dies aproximadament que dura la campanya de la Castanyada, es vendran prop de 250.000 kg de panellets artesans a tot Catalunya. El fet que Tots Sants caigui en dilluns facilitarà els desplaçaments a segones residències i beneficiarà les pastisseries de fora de les grans ciutats.
Reivindicant els panellets ‘de veritat’
El Gremi reivindica de nou la qualitat dels panellets artesans de pastisseria i recorda les claus per diferenciar-los dels industrials que podem trobar als supermercats:
Tot i les grans diferències en el cost dels ingredients utilitzats, des del Gremi s’apunta que en alguns supermercats es troben panellets industrials a un preu/kg superior al del panellet artesà en moltes pastisseries.
El de pinyons arrasa, però els pastissers també innoven
El panellet clàssic de pinyons continua sent el més venut amb diferència (el Gremi calcula que tres de cada 4 panellets venuts son de pinyons). Els d’ametlla, de coco, el bolet (massapà flamejat), el de castanya o de cafè, són altres clàssics que també son un èxit assegurat. Però els prop de 300 pastissers artesanals de Barcelona, com amb molts altres dolços tradicionals, també fan propostes més innovadores. Per això, aquesta Castanyada veurem molts panellets coberts de xocolata, amb sabors a pera, gerds, cítrics, de lemon pie... panellets de figues, quadrats o amb noves formes vinculades a Halloween (carbasses, fantasmes, calaveres, etc). Una tendència comuna en els últims anys també és reduir la quantitat de sucre utilitzada per fer-los més lleugers.
Pel que fa al seu origen, es creu que es troba en els antics cultes funeraris, on es portaven panets petits com a ofrena a l’església o a les tombes dels difunts. Altres teories asseguren que van a ser els àrabs els qui van crear aquesta tradició pel seu tipus de massa. També eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fruita seca i que han anat evolucionant, mantenint viva la tradició a Catalunya, València i les Balears, tot i que ara es poden trobar a moltes pastisseries de tot l’Estat.